Dodatok k prevádzkovému poriadku č.1 COVID-19
pre ŠJ pri SPŠSaG, Lermontovova 1, Košice
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa § 140 ods. 13 a § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/3991/2020 z 13. 5. 2020 obnovuje prevádzku zariadení školského stravovania v rozsahu a za podmienok uvedených v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/3991/2020 z 13. 5. 2020.
Úrad verejného zdravotníctva SR umožnil podávanie suchej stravy alebo teplého jedla v zariadeniach školského stravovania pre deti MŠ a ročníkov 1-5 od 1.6.2020.
Preventívne opatrenia pre zamestnancov školskej jedálne.
- produkty musia byť hlavne virucidne (Sanytol, Savo bez chlóru, AXG-AntiExtremGel )
- musia obsahovať minimálne 60% alkoholu
- riedenie je napísané presne na obale
- je potrebné zachovať dobu pre účinok podľa návodu
- po aplikácii už nie je potrebné povrchy nanovo pretierať, nakoľko alkohol vyprchá
- umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd, Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu; Ruky si umývať pri každom vstupe do kuchyne,
- nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa i úst;
- zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;
- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia
- dodržiavať vzdialenosť najmenej dva metre medzi sebou
- dodržiavať príkaz – zákazu vstupu cudzích ľudí do jedálne, chodby a zariadení ŠJ
- dodržiavanie zásad systéme HACCP
- personál vydávajúci stravu je povinný používať ochranné rúško a jednorazové rukavice
- dezinfikovať povrchy stolov po každej skupine
- príbor zabaliť do servítky a vydávať spolu s nápojom na tácku
- v prípade ochorenia zostať doma a telefonicky kontaktovať’ svojho zamestnávateľa a ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby
Spôsob dodávania, preberania a príjmu tovaru
Objednaný tovar bude vyskladnený na rampe, pri aute alebo cez okno do skladu. Šofér má zákaz vstupu do objektu.
Vedúca ŠJ, alebo zástupca vizuálne skontroluje množstvo, kvalitu tovaru, neporušenosť obalov. Potvrdí príjem tovaru za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení(rukavice, rúško, vzdialenosť). Následne pracovníčky školskej jedálne prenesú tovar do skladových priestorov. Dbať na to, aby sa do priestoru prípravy pokrmov – kuchyne nedostali kartóny – vrchné obaly tovaru, prepravky.
Spôsob prípravy pokrmov
Prísne dodržiavanie zásad systému HACCP je základným predpokladom správnej výrobnej a hygienickej praxe, ktorá tvorí základ a vytvára vhodný rámec systému kritických bodov pri výrobe a manipulovaní s potravinami. Jedlá sa pripravujú podľa MSN.
Stravovanie žiakov SZŠ
* Stravovanie bude zabezpečované v stravovacom zariadení v bežnej podobe, pri zachovaní sprísnených hygienických opatrení.
* Pri vstupe do školskej jedálne zabezpečiť dezinfekciu
* Počas prítomnosti v ŠJ si deti prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom, ktoré je možné sňať počas konzumácie obeda.
* Konzumáciu jedla je potrebné uskutočniť do dvoch hodín od jeho prípravy v záujme dodržania epidemiologickej bezpečnosti.
* Výdaj obedov od 12,00 – 13,30
* Prvá skupina 30 žiakov od 12,00 – 12,30 hod.
* Druhá skupina 30 žiakov od 12,45 – 13,30 hod.
* Žiaci prichádzajú do jedálne v sprievode pedagogického dozoru, ktorý im vypomáha s dokladaním jedál, nápojov a príborov v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom.
* Žiaci budú sedieť dvaja pri jednom stole, stoly budú od seba 2 metre.
* Po odchode každej skupiny sa vykoná vetranie priestorov a dezinfekcia povrchov stolov
Stravovanie interných zamestnancov školy prebieha za bežných podmienok s dodržaním prísnych epidemiologických opatrení /vstup s rúškom, dezinfekcia pri vstupe, odstup pri stoloch/
Platnosť od 1.6.2020 do ukončenia mimoriadnej situácie v súvislosti ochorenia COVID-19
Osoba zodpovedná za prevádzku:
Vedúca ŠJ – Mgr. Katarína Timková , tel. 0905 185 056,
email: katarína.timková1@gmail.com
Hlavná kuchárka – Bordášová Rozália, tel. 0915 960 794
Príloha č.1 Dotazník zamestnanca
Príloha č.2 Usmernenie hlavného hygienika k prevádzke školských zariadení
Príloha č.3 Rozhodnutie ministra školstva o obnovení prevádzky ŠJ z 22.5.2020
Príloha č.4 Usmernenie pre zariadenia školského stravovania z MŠ SR
Príloha č.5 Rozhodnutie KSK- súhlas o obnovení prevádzky
Dodatok k prevádzkovému poriadku č.2 COVID-19
pre ŠJ pri SPŠSaG, Lermontovova 1, Košice
Na základe manuálu pre stredné školy vypracovaného Ministerstvom školstva SR pre úsek školské stravovanie sa upravuje stravovanie od 1.9.2020.
- V ŠJ sa stravujú žiaci a zamestnanci SPŠSaG, ŠUP, SZŠ
- Pri vstupe do jedálne platí pravidlo ROR /rúška, odstup, ruky-dezinfekcia/
- Stravníci /žiaci/ prichádzajú do jedálne v sprievode pedagogického dozoru
- Konzumácia obeda len v jedálni / nie do obedárov/
- Obedy vydáva personál kuchyne v rukaviciach vrátane čistých príborov. /žiaci si sami jedlo a pitie nedokladajú a neberú ani príbory/
- Stravujú sa len zamestnanci škôl bez cudzích stravníkov
Harmonogram vstupu stravníkov do jedálne
Počet miest na sedenie v jedálni je 96.
Prvá skupina od 12,00 – 12,20 žiaci a učitelia SZŠ
Hygienická očista 12,20 – 12,25
Druhá skupina od 12,25 – 12,40 žiaci SPŠSaG 1A,1B,1C 3A,3B,3C / cca75 žiakov/
Hygienická očista 12,40 – 12,45
Tretia skupina od 12,45 – 13,05 žiaci a zamestnanci ŠUP
Hygienická očista 13,05 – 13,10
Štvrtá skupina od 13,10 – 13,25 pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci SPŠSaG
Hygienická očista 13,25 – 13,30
Piata skupina od 13,30 – 14.10 2A,2B,2C,4A,4B,4C pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci SPŠSaG